8.2 C
București
luni, decembrie 9, 2024
AcasăConstantaSezonul estival începe în câteva săptămâni, iar plajele nu sunt încă pregătite

Sezonul estival începe în câteva săptămâni, iar plajele nu sunt încă pregătite

Articole Similare

Cele mai importante lucrări agricole în luna ianuarie

Luna ianuarie marchează un nou capitol pentru agricultori, o...

Cum alegi espressorul perfect pentru tine?

Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o cafea aburindă,...

Bashar Al-Assad a primit azil la Moscova

Liderul sirian și familia acestuia s-au refugiat în Rusia...

Se apropie sezonul estival 2023 și plajele nu sunt pregătite. Anul trecut, hotelierii s-au plâns că a fost cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani, iar acum spun că autoritățile vor să înmormânteze sezonul și din acest an. Se estimează că turiștii și constănțenii vor găsi multe plaje fără șezlonguri, toalete sau baruri. Vântul puternic de la malul mării face ca imaginea de pe plajă să fie dezolantă.

Constănțenii știu că la această oră pregătirile pentru sezonul estival ar fi trebuit să fie în toi, dar în schimb, cu o lună înainte de debutul oficial al sezonului, pe plajă nu se observă nicio activitate de pregătire. Meseriașii care ar trebui să lucreze la structurile din lemn ce vor deveni baruri în vara aceasta sunt rareori văzuți. În schimb, buruienile cresc peste scheletele structurilor de alimentație publică, iar valurile sapă adânc în țărm.

Anul trecut, proprietarii de hoteluri au semnalat că se confruntă cu cel mai slab sezon turistic de pe litoralul românesc din ultimii 30 de ani. S-a susținut că prețurile ridicate la toate serviciile, costurile parcării impuse de administrația publică locală sau urmările pandemiei au contribuit la această situație. Indiferent de cauze, este adevărat că numărul turiștilor care au vizitat malul mării în vara trecută a fost mai mic decât în 2021, iar acest lucru a fost confirmat de Direcția Județeană de Statistică Constanța. „Numărul turiștilor sosiți în anul 2022 a fost de 1.253.500 persoane, față de 1.268.900 persoane în anul 2021, înregistrându-se o scădere de 1,2%. Și numărul înnoptărilor a fost mai mic cu 9,5% în anul 2022 față de anul 2021, respectiv 4.106.100 înnoptări în 2022, față de 4.537.400 înnoptări înregistrate în anul 2021”, precizează DSJ Constanța într-un comunicat transmis la sfârșitul lunii februarie 2023.

În luna martie, guvernanții au aprobat o ordonanță de urgență propusă de Ministerul Mediului privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024. Agenții economici din industria ospitalității și-au exprimat surprinderea când guvernanții au anunțat în ultima clipă organizarea licitațiilor și schimbarea regulilor. Potrivit reprezentanților ministerului, regulile considerate optime includ organizarea licitațiilor la București pentru închirierea suprafețelor de plajă pentru care au expirat anul trecut 200 de contracte. De asemenea, licitația va admite un număr maxim de oferte de una, iar contractele vor fi valabile pentru două sezoane, respectiv 2023 și 2024. „Toate aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile”, a afirmat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Deși a trecut o perioadă de timp, licitațiile promise nu au fost încă organizate. Între timp, reprezentanții din domeniul HoReCa au depus multe eforturi pentru a-i convinge pe responsabilii guvernamentali să revină asupra deciziilor luate, deoarece acestea vor avea un impact negativ asupra sezonului estival. Membrii Asociației RESTO s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu cei de la Cancelaria primului-ministru pentru a explica că timpul este prea scurt pentru a organiza licitațiile în acest moment.

“Am avut o vară 2022 foarte grea. Știm că toată lumea este interesată să fie plaje curate, amenajate, dotate cu șezlonguri, toalete, beach-baruri până la care să nu trebuiască să parcurgă o distanță foarte mare, pentru o băutură răcoritoare sau o hamsie. Întreaga problemă legată de plajă a fost discutată la Cancelaria prim-ministrului și la Ministerului Mediului. Dacă în câteva săptămâni sau chiar luni turiștii și constănțenii nu vor găsi dotările așteptate nu este din vina noastră. Cu toții facem eforturi, îi «tragem de mânecă» pe cei de la minister de șase luni. De șase luni, patronatele de pe litoral spun că nu vrem să ajungem în februarie, martie, aprilie și să nu avem rezolvată problema plajelor. Dar tot în această situație s-a ajuns!”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociația RESTO, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

De asemenea, aceasta a menționat că plajele ar trebui administrate de autoritățile locale, așa cum sunt pârtiile de la munte, deoarece autoritățile de la București nu cunosc problemele din teren și pot încurca buna desfășurare a lucrurilor.

„Turiștii noștri vin la mare, pe litoral, pentru plajă în primul rând și abia în secundar pentru un hotel sau o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach-baruri și fără toalete – aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor!), iar după începerea sezonului, orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin lege”, a mai spus Corina Martin, într-o conferință de presă organizată recent.

Parteneri