Joi, Consiliul General al Capitalei a respins proiectul de rectificare bugetară. Proiectul a primit doar 25 de voturi „pentru”, 5 abțineri și un vot „împotrivă”, ceea ce nu a fost suficient pentru aprobare. Înainte de acesta, Consiliul General al Capitalei a aprobat două amendamente propuse de primarul general Nicușor Dan. Amendamentele au inclus suplimentarea sumei pentru reabilitarea sălii de spectacole a Teatrului Ion Creangă și includerea sumelor necesare pentru achiziționarea celor 20 de minicentrale de producere a energiei termice promise de primar.
Primarul Nicușor Dan a subliniat că cele 20 de minicentrale termice mobile vor îmbunătăți confortul termic al locuitorilor din aproximativ 16.300 de apartamente din toate sectoarele Capitalei.
Cu cele 20 de centrale modulare vom reuși să trecem cu bine de viitoarele trei ierni, iar când va fi gata noua centrală în cogenerare din Titan, le putem reloca în alte puncte critice care au nevoie ele însele de modernizare. Valoarea totală a investiției este de 113.038.600 lei fără TVA, a precizat edilul pe pagina sa de Facebook.
În proiectul de rectificare bugetară, veniturile bugetului local urmau să fie majorate cu 49 de milioane de lei. Din această sumă, 9 milioane erau subvenții de la bugetul de stat pentru finanțarea aparaturii medicale, 7 milioane proveneau din împrumuturi, iar prefinanțarea reprezenta 15 milioane.
Mai multe venituri urmau să fie majorate:
- Veniturile Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti: cu 25 de milioane de lei,
- Veniturile Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: cu 12,3 milioane de lei,
- Veniturile Operei Comice pentru Copii: cu 1,8 milioane de lei,
- Veniturile ARCUB: cu 590.000 de lei.
După ce proiectul de rectificare a fost respins, Nicușor Dan a propus o pauză de cinci minute, însă ședința a fost închisă. În sală au rămas doar 20 de consilieri municipali, astfel nu au mai fost întrunite condițiile pentru cvorum. Proiectul de rectificare bugetară a primit aviz favorabil în ședința de miercuri a Comisiei Economice.
Beneficiari ai acestor minicentrale vor fi aproximativ 40.000 de bucureșteni. Nicușor Dan a declarat că cele 20 de minicentrale care ar fi urmat să fie cumpărate i-ar fi ajutat pe oameni să treacă cu bine de viitoarele trei ierni. Astfel, în momentul în care noua centrală în cogenerare din Titan va fi gata, minicentralele ar putea fi relocate în alte puncte critice din oraș care au nevoie de modernizare. Aceste minicentrale termice sunt containere mobile, astfel pot fi transportate cu ușurință. În interiorul acestora se află amplasate echipamentele pentru producerea de energie termică, precum cazane de apă caldă, conducte, vase de expansiune, colectoare, furnitura pentru comandă, control și funcționare (vane, robineți, filtre etc.), stații de tratarea apei, instalații de alimentare cu combustibil, apă, energie electrică, automatizare, parte electrică etc.