1.2 C
București
duminică, decembrie 10, 2023
AcasăExterneRusia nu a reușit încă să cucerească Bahmutul

Rusia nu a reușit încă să cucerească Bahmutul

Articole Similare

Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse, relatează Reuters.

 

Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ ‘Est’ al forţelor ucrainene, Serhii Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei.

„Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic”, a afirmat Cerevatîi.

Prigojin a recunoscut că Wagner pierde mulți luptători la Bahmut

„Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul”, a spus el.

Asaltul Rusiei asupra Bahmut, un mic orăşel din regiunea Doneţk, se află în centrul celei mai mari bătălii de la invazia lansată de Moscova la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei.

„Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi”, a mai spus Cerevatîi.

Forţele ruse s-ar părea că au cucerit centrul oraşului Bahmut

Declaraţiile purtătorului de cuvânt ucrainean intervin după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat anterior, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, că forţele ruse s-ar părea că au cucerit centrul oraşului Bahmut şi ameninţă o rută-cheie de aprovizionare a forţelor ucrainene dinspre vest, potrivit Reuters.

Dacă se confirmă, raportul britanic sugerează că forţele ucrainene se află sub o presiune severă, la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acestea se vor retrage dacă vor fi în pericol de încercuire.

Patronul grupului privat paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, declarase luni că forţele ucrainene nu par decise să se retragă din Bahmut, dar, chiar dacă ar face-o, trupele sale ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei regulate ruse înainte de a încerca să avanseze mai departe.

Doneţkul (est) este una din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie trecut – Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud)- pe care Rusia încearcă să le ocupe în întregime. Moscova le-a anexat, controlându-le doar parţial, după ce a eşuat în cucerirea Kievului la începutul invaziei.

Parteneri

Ministrul Agriculturii: România susţine introducerea NGT1 cu o condiţie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizează că România susţine introducerea...