Acuzat pentru săvârşirea a două infracțiuni de act sexual cu un minor şi două infracțiuni de folosire a prostituţiei infantile, toate în formă continuată, fostul patron OTV Dan Diaconescu a fost trimis de Judecătoria Constanţa în arest la domiciliu, cu obligaţia de a respecta câteva reguli stricte. Dacă le încalcă, el ar putea fi arestat preventiv.
Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Dan Diaconescu, care are 55 de ani, „a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300-400 de lei, cu două persoane vătămate minore, surori gemene, în vârstă de 15 ani”.
Cum sunt pedepsite faptele de care e acuzat Diaconescu
Infracţiunile au fost săvârşite în lunile septembrie – noiembrie 2020 şi în septembrie 2021, pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti.
La întâlnirile din 2020, cele două victime aveau doar 15 ani, iar anchetatorii spun că din probe a reieşit că Diaconescu ştia ce vârstă au adolescentele.
Procurorii mai precizează că infracţiunea de act sexual cu un minor, așa cum ar fi fost ea săvârșită de către Dan Diaconescu, e pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani, iar folosirea prostituţiei infantile – cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Atunci când ar fi comis faptele, fostul patron OTV se afla în termenul de supraveghere a liberării condiţionate, iar dacă va fi găsit vinovat, din cauza stării de recidivă postexecutorie, limitele pedepselor se vor majora cu jumătate.
Ce restricţii are fostul patron OTV
Vineri, 7 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a cerut instanţei să emită un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, pe numele lui Dan Diaconescu.
Judecătoria Constanţa a respins cererea, dar a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Dan Diaconescu. Potrivit minutei încheierii, instanţa i-a impus inculpatului Diaconescu Cristian – Dan, următoarele obligaţii:
- să nu părăsească imobilul situat în Bucureşti (adresa de domiciliu – n.r.) fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza;
- să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat;
- să nu comunice cu persoanele vătămate sau cu membrii de familie ai acestora, respectiv cu martorii.
La finalul deciziei, judecătorul i-a atras atenţia lui Diaconescu că „în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”.
Legea spune că, la cerere, judecătorul de drepturi și libertăți i-ar putea permite lui Dan Diaconescu să părăsească imobilul, „pentru o perioadă determinată de timp”, dacă el ar trebui să se prezinte „la locul de muncă, la cursuri de învățământ sau de pregătire profesională ori la alte activități similare sau pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență, precum și în alte situații temeinic justificate, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”.
Procurorii au anunţat că au contestat decizia Judecătoriei Constanța. Dosarul va ajunge la Tribunalul Constanţa, care va da verdictul definitiv asupra măsurilor preventive, în cazul lui Diaconescu.
Când au cerut judecătorii şi brățara electronică
Pe lângă obligaţiile impuse, Judecătoria Constanţa mai putea dispune, potrivit legii, şi ca Dan Diaconescu să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere (brăţară electronică), pe durata arestului la domiciliu.
Judecătorul nu a luat această decizie. Legea prevede că inculpații ar putea fi supravegheați și electronic, atunci când ei reprezintă un pericol pentru societate sau când există riscul ca ei să părăsească țara.
Pe rolul instanțelor, sunt cazuri recente în care judecătorii le-au impus celor aflați în arest la domiciliu purtarea unei brăţări electronice:
- Luna trecută, Judecătoria Brăila a decis ca un bărbat, acuzat că a condus o maşină fără să permis, să poarte brăţara electronică în timpul arestului la domiciliu.
- Și Tribunalul Hunedoara a hotărât, în februarie, că un adolescent de 15 ani trebuie să poarte dispozitivul de monitorizare, fiind în arest la domiciliu. Băiatul e acuzat că a violat un alt copil, în vârstă de 7 ani.
- Anul trecut, în octombrie, Tribunalul Braşov a decis ca un inculpat trimis în arest la domiciliu să poarte brăţara electronică, „în cazul în care un astfel de sistem este disponibil la nivelul organului de poliţie desemnat cu supravegherea”. Bărbatul e acuzat că a tras cu o armă de vânătoare spre geamul unei case.
Vara trecută, Guvernul a demarat prima etapă a proiectului pilot privind monitorizarea celor aflaţi în arest preventiv sau sub control judiciar, prin intermediul brăţărilor electronice.
Bucureştiul, oraşul unde Dan Diaconescu a fost trimis vineri în arest la domiciliu, este primul în care s-a implementat acest tip de monitorizare electronică, din toamna anului trecut.