20.9 C
București
vineri, octombrie 4, 2024
AcasăExterneAr putea ajunge Președinte al Franței: Aurélien Pradié

Ar putea ajunge Președinte al Franței: Aurélien Pradié

Articole Similare

Zelenski mulţumeşte încă o dată României pentru sistemul Patriot

În discursul său video de miercuri seară, preşedintele ucrainean...

Inteligenţa artificială ar putea să revoluţioneze cercetarea

Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi...

Meta a încheiat un pact de partajare a datelor cu băncile din Marea Britanie

Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, a declarat miercuri că...

Aurélien Pradié a erupt pe scena centrală a politicii franceze după ce a împiedicat, de unul singur, planurile iniţiale ale guvernului lui Emmanuel Macron în legătură cu reforma pensiilor şi a făcut-o pe Elisabeth Borne să renunţe să mai ceară votul parlamentului, preferând să-şi asume răspunderea guvernamentală, ceea ce a înfuriat şi mai mult societatea franceză, crede presa britanică.

 

În doar câteva săptămâni, deputatul a devenit una dintre cele mai mari vedete de pe scena politică naţională, ajutat de tinereţea sa – are doar 37 de ani -, de carisma sa şi de abilităţile sale oratorice. Acum, spune el, nu exclude o candidatură la preşedinţie.

Politicianul de centru-dreapta a crescut în satul Bétaille, în departamentul Lot din sud-vestul Franţei, unul dintre cele mai rurale din ţară. Aproape 15% din populaţia activă de aici este angajată în sectorul agricol.

La un târg agricol organizat recent la Bétaille, în ciuda frigului, a ploii necruţătoare şi a noroiului, Aurelien Pradié a petrecut câteva ore strângând mâini, sărutând femei pe obraz şi degustând la standuri alimente cultivate pe plan local. Aici are deja statut de vedetă rock, notează BBC.

Luna trecută, el a atacat ca un adevărat demolator proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii al preşedintelui Emmanuel Macron, refuzând să-l susţină, deşi partidul său, Les Républicains, se angajase să-l sprijine, după ce obţinuse concesii majore din partea guvernului. După gestul său de frondă, mulţi dintre deputaţii partidului l-au urmat, iar acest lucru a lăsat formaţiunea centristă a lui Macron, Renaissance, fără siguranţa unei majorităţi parlamentare – pe care credea că o are pentru a trece proiectul de lege controversat prin Adunarea Naţională.

Ca urmare, guvernul s-a folosit de puteri constituţionale extrem de controversate pentru a forţa adoptarea proiectului de lege fără un vot parlamentar – o mişcare ce a declanşat săptămâni de proteste adesea violente.

La scurt timp după aceea, Aurelien Pradié a sfidat din nou conducerea partidului său, alegând să voteze moţiunea de cenzură depusă împotriva guvernului. Executivul a supravieţuit cu emoţii, graţie doar a nouă voturi.

Aurelien Pradié a fost destituit din funcţia de vicepreşedinte al partidului, ca urmare a acestui act de rebeliune. El spune însă că treaba partidului său nu este să devină un stâlp de susţinere pentru preşedintele Macron şi pentru partidul său Renaissance, care nu are o majoritate absolută în parlament.

„Cred în destin, în politică”, spune Pradié.

„Nu am fost crescut cu ideea că într-o zi voi deveni preşedinte, dar vreau o situaţie în care francezii să nu fie nevoiţi să aleagă în permanenţă între candidaţi pe care nu şi-i doresc”, a declarat tânărul politician, făcând referire la al doilea tur al ultimelor alegeri prezidenţiale din Franţa, în care alegătorii au fost nevoiţi să aleagă între „două rele”: Emmanuel Macron, cu o popularitate erodată după un mandat, şi lidera extremei drepte, Marine Le Pen.

VREA SĂ REVOLUŢIONEZE DREAPTA FRANCEZĂ

Aurélien Pradié spune că vrea să creeze o nouă revoluţie de dreapta, dar este vag în privinţa detaliilor. „Cred că una dintre marile greşeli ale dreptei franceze este că în ultimii ani i-a abandonat pe francezi. Nu-i mai reprezintă pe muncitori, clasa de mijloc franceză care munceşte din greu, care se luptă pentru a ajunge la sfârşit de lună, iar această reformă a pensiilor îi pedepseşte pe cei care muncesc cel mai mult. De ceva vreme, dreapta nu mai vorbeşte decât cu o parte burgheză mai privilegiată a societăţii”, arată tânărul politician.

Doar doi deputaţi reprezintă departamentul Lot în Adunarea Naţionaşă. Celălalt este Huguette Tiegna, din partea partidului centrist Renaissance, aflat la guvernare, al preşedintelui Macron. Ea spune că adversarul ei este pur şi simplu un oportunist care a profitat de reforma sistemului de pensii pentru a se urca pe scara politică.

„Eu tratez în profunzime problemele cheie. Lui Pradié îi place să vorbească”, spune deputata. „Este o adevărată problemă, pentru că se gândeşte doar la el însuşi, ai impresia că totul se rezumă la el şi la cariera lui”, acuză Huguette Tiegna.

Aurelien Pradie contraatacă. „Pentru că nu fac parte din establishment şi am convingeri diferite de ale lor, sunt acuzat că sunt un oportunist care vrea să fure lumina reflectoarelor, ceea ce este ridicol dacă ne gândim la criticile pe care le-am primit. Dacă aş fi vrut o viaţă uşoară, aş fi avut o altă abordare. Dreapta nu poate continua să pretindă că totul este în regulă şi să ascundă gunoiul sub preş – dacă vrem să reconstruim, atunci trebuie să existe un electroşoc”, a declarat el. „Uneori, daunele colaterale sunt preţul pe care îl ai de plătit pentru a reconstrui o casă”, adaugă Aurélien Pradié.

Parteneri