20.9 C
București
vineri, octombrie 4, 2024
AcasăBucurestiSpotmedia: Primăria din București care a obținut cele mai multe fonduri din...

Spotmedia: Primăria din București care a obținut cele mai multe fonduri din PNRR. Cum stau Capitala și celelalte sectoare

Articole Similare

Zelenski mulţumeşte încă o dată României pentru sistemul Patriot

În discursul său video de miercuri seară, preşedintele ucrainean...

Inteligenţa artificială ar putea să revoluţioneze cercetarea

Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi...

Meta a încheiat un pact de partajare a datelor cu băncile din Marea Britanie

Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, a declarat miercuri că...

Primăria condusă de social-democratul Daniel Băluță a depus 30 de cereri de finanțare în valoare totală de 1,58 miliarde de lei cu TVA, din care i-au fost aprobate deja 24, în valoare de 1,45 miliarde de lei, potrivit unei ample analizate realizată de Spotmedia cu datele solicitate de la Primăria Generală și cele șase primării de sector.

La polul opus stau Primăria Sector 1, condusă de Cloltilde Armand (USR), și Primăria Sectorului 5, condusă interimar de Constantin Melnic (PSD) după condamnare la închisoare, în mai 2022, a lui Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv.

Primaria Sectorului 1 a înaintat un număr mare de cereri – 42, dar a primit aprobare doar pentru un proiect de 65,5 milioane de lei, potrivit răspunsului oferit de instituție pentru sursa menționată. În schimb, la Sectorul 5 au fost înainte doar trei cereri, dintre care una a primit finanțare.

Ca rată de succes, cel mai bine stă primarul liberal de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu, care a primit aprobare pentru 16 din 17 solicitări depuse pentru fonduri din PNRR.

Primăria Generală

Instituția condusă de Nicușor Dan a a depus 13 cereri în valoare de peste un miliard de lei, și a primit până în prezent aprobare pentru 6 solicitări de finanțare, în valoare totală de aproape 160 milioane de lei.

Acești bani din PNRR vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă, pentru sistemul de informare al călătorilor în stații, pentru achiziționarea a 8 troleibuze de 12 metri, pentru digitalizarea serviciilor primăriei și pentru consolidarea Maternității Bucur.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Sanitare (ASSMB) și Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), instituții aflate în subordinea Primăria Generale, au cerut și alte finanțări din PNRR, parte deja probate.

Primăria Sectorul 1

Cu 42 de cereri de finanțare în valoare de 100 milioane euro (495 milioane lei), Primaria Sectorului 1 a anunțat aprobarea unui singur proiect.

„Una dintre aceste cereri în cuantum de 28,2 milioane euro (165,5 milioane de lei) și care are ca obiect construirea a 11 blocuri nZEB plus pentru tineri, profesori și medici a fost deja aprobată de ministrul Dezvoltării, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 10 martie 2023 de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand”, a transmis Primăria Sectorului 1 pentru Spotmedia.

Primăria Sectorului 2

O rată mare de aprobare se înregistrează și în instituția condusă de Radu Mihaiu (USR), cu 14 din 16 solicitări de finanțare prin PNRR aprobate, 196 milioane de lei din 228,8 milioane lei solicitați.

Banii vor merge către renovarea energetică moderată a 14 blocuri, amenajarea 36,45 de kilometri de piste de bicicletă sau construirea a 30 de blocuri nZEB.

Primăria Sectorului 3

151 de solicitări de finanțare cu bani din PNRR, în valoare totală de 4,09 miliarde de lei, au fost depuse de instituția consusă de Robert Negoiță, de departe cel mai mare număr dintre edilii bucureșteni.

Primăria Sector 3 nu a precizat, pentru Spotmedia, care este valoarea proiectelor aprobate, dar potrivit unui răspuns formulat la solicitarea consilierilor USR de la Sectorul 3, instituția a comunicat că valoarea a 41 dintre cele 42 de proiecte finanțate din PNRR se ridică la puțin peste 164 milioane de lei.

Printre proiectele aprobate se numără cele care prevăd renovarea energetică aprofundată pentru blocuri de locuințe.

Primăria Sectorului 4

A depus 30 de cereri de finanțare în valoare totală de 1,58 miliarde de lei cu TVA, din care i-au fost aprobate deja 24, în valoare de 1,45 miliarde de lei.

Instituția condusă de Daniel Băluță a avut o tactică diferită de către ceilalți primari din București. Mai exact, pe 31 martie 2022, a obținut aprobarea Consiliului Local pentru o Strategie de Dezvoltare a Comunității Marginalizate din zonele Giurgiului – Berceni.

Ulterior, Primăria Sectorului 4 a folosit statutul de zonă cu risc de marginalizare pe care l-a acordat zonei Giurgiului – Berceni pentru a solicita fonduri din PNRR și a primi aprobare pentru proiecte depuse.

Primăria Sectorului 5

A primit aprobare finanțarea pentru un proiect de 54,9 milioane de lei pentru construcția de locuințe nZeb pentru tineri.

Instituția condusă interimar de Constantin Melnic a mai depus solicitări de renovare energetică aprofundată a unor blocuri (51,2 milioane de lei) și pentru eficientizarea managementului traficului rutier (4,9 milioane de lei).

Primăria Sectorului 6

Are cel mai mare procent de reușită cu 16 proiecte aprobate din 17 depuse, în valoare totală de 219,9 milioane de lei.

Proiectele depuse de instituția condusă de liberalul Ciprian Ciucu prevăd: renovarea energetică de blocuri, modernizarea de grădinițe, școli și grupuri școlare, construirea a 2 creșe, dar și construirea celor 256 de insule și a unor locuințe nZeb pentru tineri.

Analiza pe larg pe Spotmedia

Parteneri