15.9 C
București
sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăBucurestiSectorul 6 a achiziționat un tomograf pentru arbori

Sectorul 6 a achiziționat un tomograf pentru arbori

Articole Similare

Kadîrov speriat că Moscova vrea să-l asasineze

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia, a acuzat trei...

O jurnalistă ucraineană a murit în detenţie în Rusia

Viktoria Roşcina, o jurnalistă ucraineană în vârstă de 28...

BBC îşi cere scuze după ce anunţă temperaturi de peste 400°C

BBC şi-a cerut joi scuze în mod public după...

Copacii, la fel ca și oamenii, sunt afectați de trecerea timpului și pot dezvolta boli sau probleme care să le afecteze lemnul, transformându-se într-un pericol pentru oameni.

Pentru a verifica starea copacilor din Sectorul 6, Primăria a achiziționat un aparat tomograf pentru arbori. Acesta utilizează ultrasunete pentru a determina dacă interiorul copacului este sănătos sau dacă există cavități și deteriorări. Prin urmare, tomograful are capacitatea de a vizualiza interiorul tulpinii copacului.

În felul acesta, putem afla din timp dacă arborele reprezintă un pericol și trebuie tăiat sau poate fi tratat. Tomografierea unui copac durează între 45 de minute și două ore, fiind o verificare destul de minuțioasă, declară PS6.

Daniel Florea, inspector în cadrul ADPDU Sector 6, a oferit explicații cu privire la modul de funcționare al aparatului.

Mai întâi măsurăm diametrul și înălțimea copacului, apoi batem 8-12 cuie pe secțiunea delimitată din jurul tulpinii. Pe aceste cuie montăm senzori conectați la aparat. Introducem toate datele legate de copac: specia, diametrul trunchiului, înălțimea față de sol unde facem măsurătoarea, numărul de senzori etc.

După ce fiecare cui este bătut de cinci ori cu un ciocan sonic, undele transmise măsoară viteza de trecere a ultrasunetelor prin lemnul copacului. Această informație este apoi transmisă de senzor către aparat. Dacă densitatea este mică, copacul este afectat de cavități și putregai, în timp ce lemnul sănătos are o densitate mare, a explicat Marian Mitru, inspector de specialitate în cadrul ADPDU Sector 6.

În cadrul verificării de miercuri, 12 aprilie 2023, specialiștii din cadrul ADPDU Sector 6 au folosit aparatul pentru a verifica un arțar de aproximativ 60 de ani din Parcul Crângași și au constatat că acesta este afectat într-un procent destul de mare.

Gradul de afectare a acestui copac e de peste 60%, va trebui tăiat, declară specialiștii.

În perioada următoare, echipele de specialiști din cadrul ADPDU vor examina cu atenție toți copacii suspectați că nu sunt sănătoși. În plus, aceștia doresc să achiziționeze un alt aparat performant, care să le permită să injecteze direct în trunchiul copacilor substanțe nutritive și tratamente terapeutice.

Tratamentele prin stropire nu sunt agreate pentru că pot afecta oamenii, declară Daniel Florea.

Achiziționarea acestui echipament ar contribui la îngrijirea și vindecarea copacilor din Sectorul 6, astfel încât să nu fie nevoie să fie tăiați.

Parteneri