Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranţă, iar ştirile despre lansarea OL3 vin în momentul în care Germania a oprit sâmbătă ultimele trei reactoare ale sale care mai erau în funcţie, în timp ce Suedia, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări plănuiesc noi proiecte de energie nucleară.
Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), care este deţinut de compania finlandeză Fortum şi un consorţiu de companii energetice şi industriale, a declarat că unitatea este de aşteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia.
Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii şi prima din Europa în ultimii 16 ani, a început în 2005.
Centrala trebuia iniţial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.
OL3 a furnizat pentru prima dată producţia sa de testare reţelei electrice naţionale a Finlandei în martie anul trecut şi era de aşteptat la momentul respectiv să înceapă producţia obişnuită patru luni mai târziu, dar a suferit în schimb o serie de defecţiuni şi întreruperi a căror remediere a avut nevoie de mai multe luni de zile.
Ca urmare a lansării, analiştii au spus că Finlanda, singura ţară nordică cu un deficit mare de energie, se poate aştepta la costuri mai mici ale energiei electrice.
Exporturile de energie ale Rusiei către Finlanda au fost oprite în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilităţi Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecinţă a lărgirii disensiunilor dintre Moscova şi Europa din cauza războiului din Ucraina.
La scurt timp, grupul rus Gazprom a oprit la rândul său livrările de gaze naturale către Finlanda.