Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.
„Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană” – se arată într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP.
PPE: COMISARUL PENTRU AGRICULTURĂ SĂ VINĂ CU SOLUŢII
„Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii pentru Ucraina în timpul războiului. Înainte de a decide în mod unilateral să blocheze căile de export pentru produsele ucrainene, trebuie să avem informaţii detaliate despre motivul pentru care aceste cereale sau alte produse nu au fost tranzitate mai departe în afara Europei şi care este cantitatea exactă de cereale sau alte produse ucrainene stocate în depozitele europene. De asemenea, trebuie să ştim care sunt solicitările fermierilor protestatari din statele membre. Orice acţiune unilaterală din partea statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei”, a declarat eurodeputata Sandra Kalniete, responsabilă în cadrul grupului PPE pentru poziţia Parlamentului European privind liberalizarea temporară a comerţului cu produse ucrainene.
PPE recunoaşte că „problemele fermierilor din ţările vecine Ucrainei sunt reale” şi cere comisarului pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, să ofere „soluţii concrete” pentru aceste probleme. „El trebuie să se asigure că vecinii primesc ajutor”, spune eurodeputatul Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru agricultură.
Eurodeputatul a reamintit că aşa-numitele coridoare de solidaritate au fost create pentru a ajuta la transportul alimentelor ucrainene în ţările terţe, atunci când agresiunea rusă a închis porturile ucrainene, şi spune că statelor membre le revine responsabilitatea de a pune în aplicare „în mod corespunzător” aceste coridoare, astfel încât „transporturile să ajungă acolo unde trebuie”.
Subliniind că cerealele sunt destinate unor destinaţii din afara pieţei UE, Dorfmann subliniază totodată că trebuie evitate perturbările pieţei din interiorul Europei.
Însă „blocarea transporturilor nu va ajuta nici Ucraina, nici pe cei din afara Europei care suferă cel mai mult din cauza creşterii preţurilor la alimente”, a punctat Herbert Dorfmann, eurodeputat, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de agricultură.
SOCIALIŞTII EUROPENI, CU TUNURILE PE POLONIA
La rândul lor, socialiştii europeni denunţă într-un comunicat măsura luată de guvernul de la Varşovia, unde la putere este dreapta conservatoare, care se pregăteşte de alegeri.
Eurodeputaţii socialişti arată că interzicerea – pe care o califică drept „ilegală” – a produselor agricole ucrainene de către Polonia reprezintă „o reacţie isterică care face jocul lui Putin”.
Grupul socialiştilor şi democraţilor spune că un astfel de demers este încă „un exemplu clar” de nerespectare a normelor UE din partea guvernului condus de PiS (partidul Lege şi Justiţie din Polonia).
„Pentru socialişti şi democraţi, această măsură nu este doar o încălcare directă a normelor care păzesc politica comercială comună a UE, ci şi o lovitură serioasă dată parteneriatului UE-Ucraina, punând şi mai mult la încercare economia Ucrainei devastate de război”, se arată în comunicatul grupului S&D.
Socialiştii europeni recunosc, la rândul lor, că „în ultimul an, unele state membre din estul UE, cu precădere Polonia şi România, au fost martorele unei creşteri a fluxurilor de intrare de produse agricole din Ucraina, ca urmare a înlesnirilor comerciale instituite de UE în iunie 2022 şi a coridoarelor de solidaritate stabilite pentru a înlocui rutele comerciale închise din Marea Neagră”, însă sunt de părere că „ambele iniţiative s-au dovedit a fi extrem de reuşite în sprijinirea economiei ucrainene afectate de război, oferind veniturile externe atât de necesare şi atenuând problemele legate de penuria de grâu pe pieţele mondiale”.
EURODEPUTAT POLONEZ: INTERDICŢIA IMPORTURILOR UCRAINENE ESTE ILEGALĂ
Fost premier al Poloniei şi fost ministru de finanţe, socialistul Marek Belka, vicepreşedintele S&D, responsabil pentru comerţ şi raportor alternativ pentru relaţiile comerciale cu Ucraina, are cuvinte dure la adresa guvernului de dreapta al ţării sale.
„Interdicţia ilegală recent introdusă este o reacţie isterică a guvernului polonez, care se confruntă cu proteste puternice din partea producătorilor polonezi de grâu nemulţumiţi de performanţa sa în sectorul agricol. Guvernul polonez PiS are un mare talent pentru a da vina pe alţii, în special pe UE, pentru incompetenţa sa. Încă de anul trecut, oficialii guvernului polonez, conştienţi de potenţialele efecte secundare ale înlesnirilor comerciale asupra pieţei poloneze de grâu, nu au făcut absolut nimic. Nu au îmbunătăţit eficienţa tranzitului produselor agricole ucrainene şi nici nu au iniţiat vreun program de sprijin pentru fermierii polonezi. Când situaţia a devenit gravă, nici măcar nu le-a trecut prin cap să ceară reintroducerea tarifelor şi a cotelor în temeiul clauzelor de salvgardare ale UE”, acuză vicepreşedintele socialiştilor europeni. „În schimb, observăm încă un festival de arătare cu degetul către UE şi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acest lucru este inacceptabil”, afirmă reprezentantul S&D, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PSD.
„Nu este prima dată când guvernul PiS dă dovadă de un dispreţ total faţă de normele UE. Cu toate acestea, de data aceasta, Ucraina este cea mai lovită. La doar 10 zile după o vizită istorică a preşedintelui Zelenski la Varşovia, autorităţile poloneze arată că nimic nu este mai sacru decât menţinerea la putere a lui Jarosław Kaczyński (liderul partidului aflat la putrere în Polonia – n.r.)” – spune Marek Belka.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene, inclusiv cel polonez, au declarat că amploarea creşterii preţurilor la produse precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, păsări de curte şi zahăr a fost „fără precedent” şi au afirmat că ar trebui să se ia în considerare posibilitatea de a aplica tarife la importurile agricole ucrainene.
Impactul supraofertei a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, într-un an electoral, în condiţiile în care economia este împotmolită în stagflaţie.
EURODEPUTATĂ SOCIALISTĂ: ACEASTĂ DECIZIE FACE FOARTE BINE JOCUL LUI VLADIMIR PUTIN
Inma Rodríguez-Piñero, eurodeputată S&D din Spania şi coordonator în comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European, întăreşte acuzele colegului său din Polonia. Şi ea recunoaşte că afluxul de produse agricole ucrainene a provocat unele perturbări ale pieţei în unele state membre, dar adaugă, potrivit comunicatului S&D: „În loc să le abordeze în mod coordonat şi cu ajutorul instituţiilor UE şi al altor state membre, guvernul PiS a decis încă o dată să încalce normele UE şi a oprit în mod ilegal fluxurile comerciale cu care a fost de acord cu aproape un an în urmă”.
„Sunt îngrijorată că această decizie face foarte bine jocul lui Vladimir Putin din Rusia. Interzicerea importurilor loveşte chiar în inima proiectului Coridoarele Solidarităţii, care a creat alternative importante pentru transportul maritim de cereale în Marea Neagră. Acum, Rusia ar trebui doar să se retragă din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră pentru a sufoca din nou exporturile de cereale ale Ucrainei”, explică ea.
„Acesta este un scenariu inacceptabil din punct de vedere geopolitic, iar autorităţile poloneze ar trebui să ştie mai bine decât să irosească eforturile UE de a sprijini Ucraina”, adaugă eurodeputata.