24.8 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăBucurestiCăldura în mijloacele de transport, o mare problemă vara! 35% dintre vehiculele...

Căldura în mijloacele de transport, o mare problemă vara! 35% dintre vehiculele STB nu au aer condiționat

Articole Similare

Cele mai bune mașini de tractat rulote în 2023

Remorcarea unei mașini nu se rezumă doar la...

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...

Românii nu vor intra în SUA fără viză nici anul viitor

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că...

Sophia Loren a fost spitalizată

Sophia Loren a fost transportată de urgenţă la spital...

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă călătorii din București pe timp de vară este căldura din mijloacele de transport în comun. Aproximativ 35% dintre vehiculele Societății de Transport București (STB) care circulă pe trasee nu sunt dotate cu aer condiționat.

În contextul creșterii temperaturilor din Capitală, bucureștenii și-ar dori să se bucure de o călătorie mai răcoroasă atunci când folosesc mijloacele de transport în comun, însă experiența lor este adesea similară cu cea dintr-o saună.

La solicitarea HotNews.ro, STB a furnizat informații privind procentele mijloacelor de transport echipate cu aer condiționat:

  • Autobuze: 78% dintre vehiculele care circulă pe trasee sunt dotate cu aer condiționat.
  • Tramvaie: 23% dintre vehiculele care circulă pe trasee au instalat sistem de aer condiționat.
  • Troleibuze: 60% dintre vehiculele care ies pe traseu dispun de aer condiționat.

Astfel, din totalul de 1.442 de mijloace de transport aflate în circulație, doar 926 beneficiază de sistem de aer condiționat, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru pasageri în zilele toride de vară.

Societatea de Transport București STB S.A. are un parc de 1.527 de autobuze. În prezent, în zilele de lucru sunt programate să iasă în traseu 992 autobuze.
Dintre acestea, 775 autobuze sunt echipate cu instalații de climatizare, iar 217 sunt autobuze de tip Mercedes Euro 3, care din fabricație nu sunt prevăzute cu instalații de climatizare în salonul călătorilor.
De asemenea, STB S.A. are un parc inventar de 523 tramvaie și 265 troleibuze. În această perioadă, în zilele de lucru, sunt programate să iasă în traseu un număr de 269 tramvaie și 140 troleibuze.
Dintre acestea, 63 de tramvaie și 88 de troleibuze sunt dotate cu instalații de climatizare.

Societatea de Transport București (STB) a afirmat că dotarea vehiculelor care nu au instalație de aer condiționat nu reprezintă o soluție viabilă, deoarece costurile pentru astfel de modificări sunt foarte ridicate, iar randamentul obținut este scăzut. În schimb, cea mai bună soluție identificată este înlocuirea vehiculelor vechi cu altele noi și echipate cu aer condiționat. În acest sens, Primăria Municipiului București (PMB) a achiziționat deja 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze noi, toate fiind dotate cu aer condiționat.

Cu toate acestea, bucureștenii vor mai trebui să aștepte până când toate mijloacele de transport în comun vor fi înlocuite cu cele noi și moderne, prevăzute cu aer condiționat.

În vara aceasta, mai mulți călători s-au plâns că, deși mijloacele de transport sunt dotate cu instalație de aer condiționat, aceasta nu era funcțională sau nu era pornită. Ca urmare a numeroaselor reclamații făcute de bucureșteni, în data de 17 iulie 2023, viceprimarul general al Capitalei a solicitat STB să efectueze un control de urgență.

Conform anunțului făcut de Stelian Bujduveanu, vor fi verificate toate mijloacele de transport care dispun de aer condiționat pentru a se asigura că instalațiile funcționează corect. În cazul în care se constată că aerul condiționat este funcțional, dar nu este pornit de către șoferi, aceștia riscă să fie sancționați. Totodată, primarul Nicușor Dan a declarat că:

Am vorbit cu domnul director de la STB și a declanșat o anchetă internă, pentru că este posibil ca, din anumite motive, aerul condiționat să fie în stare de funcționare și el nu fie pornit.

Parteneri

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...