23.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăEconomicMarea Britanie avertizează la ONU că Rusia ar putea începe să atace...

Marea Britanie avertizează la ONU că Rusia ar putea începe să atace nave civile în Marea Neagră şi susţine că a amplasat mine în apropierea porturilor ucrainene – VIDEO

Articole Similare

Noul Apple CarPlay poate controla mult mai mult decât înainte

Dezvăluit pentru prima dată în 2022, următoarea generație...

Scandal în Italia după o bătaie în Parlament

Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care...

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Apple a reuşit să convingă OpenAI să implementeze ChatGPT...

Apple a prezentat iOS 18

iOS, sistemul de operare care stă la baza smartphone-urilor...

Putin şi-a amânat vizita în Turcia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat...

Premierul britanic Rishi Sunak a împărtăşit aceste informaţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi, a declarat Barbara Woodward.

„Suntem de acord cu evaluarea SUA că acesta este un efort coordonat pentru a justifica şi a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră”, a mai spus ambasadoarea britanică.

Ambassador Barbara Woodward remarks to press on Russian actions in the Black Sea.

— UK at the UN  (@UKUN_NewYork)

Casa Albă a dat avertismente similare săptămâna trecută cu privire la posibile atacuri asupra navelor civile şi a minelor marine.

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite de la New York nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri în şedinţe succesive pe tema Ucrainei. Prima, solicitată de Rusia, este pentru a discuta acuzaţiile Moscovei în legătură cu persecuţia Kievului asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova. Ucraina a acuzat UOC că menţine legături cu Biserica Ortodoxă Rusă, deşi UOC spune că a rupt relaţiile anul trecut.

Cea de-a doua întâlnire de la ONU, solicitată de Ucraina, va discuta despre recentele atacuri ruseşti asupra infrastructurii civile şi a porturilor şi despre „încercările Moscovei de a transforma aprovizionarea cu alimente la nivel mondial într-o armă”, după cum a declarat Woodward.

Săptămâna trecută, Rusia a renunţat la un acord care a permis în ultimul an exportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră, afirmând că nu au fost îndeplinite cererile de facilitare a propriilor exporturi de alimente şi îngrăşăminte – care în sine nu fac obiectul sancţiunilor occidentale.

De când Rusia a renunţat la acord şi a început să atace porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de pe fluviul Dunărea, contractele la termen pentru grâu şi porumb la nivel mondial au crescut brusc. ONU a avertizat că cei mai vulnerabili vor plăti cel mai mare preţ.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să-i primească liderii africani la Sankt Petersburg în această săptămână şi a promis cereale ruseşti gratuite „pentru a înlocui cerealele ucrainene”. Moscova s-a plâns că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în ţările sărace în cadrul acordului de export din Marea Neagră, întrucât au fost deturnate de Occident.

ONU a susţinut că acordul a fost în beneficiul ţărilor mai sărace ducând la scăderea preţurilor globale.

„Ar fi minunat dacă liderii africani ar fi cu adevărat puternici în mesajele lor către preşedintele Putin”, a declarat Woodward, adăugând că investiţiile Rusiei în Africa reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Africii. „Rusia nu este motorul creşterii Africii. Rusia duce Africa în sărăcie”, a punctat diplomatul.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...