Monitorizarea traficului maritim în apropierea porturilor românești va deveni mai eficientă datorită utilizării unor radare de ultimă generație. Patru astfel de dispozitive, echipate cu software performant, vor furniza imagini mai clare și vor permite detectarea navelor într-o rază de cel puțin 12 mile marine. Noua tehnologie va contribui la identificarea rapidă a navelor suspecte.
Pentru a simplifica procesul de monitorizare a traficului maritim, Autoritatea Navală Română investește peste 32 de milioane de lei, majoritatea provenind din fonduri europene, în instalarea a patru radare de înaltă performanță pentru urmărirea navelor. Două dintre acestea vor fi amplasate în Midia și Agigea, iar celelalte două vor fi instalate pe clădirea Autorității Navale Române.
Noile radare vor permite monitorizarea traficului naval și urmărirea navelor pe o rază minimă de 12 mile marine. Imaginile transmise de radare vor fi afișate pe monitoare, iar deciziile vor fi luate în funcție de fiecare situație în parte.
Calitatea înaltă a imaginilor va permite operatorilor să identifice cu precizie poziția navelor, eliminând necesitatea asistenței din partea Gărzii de Coastă. Autoritatea Navală Română va achiziționa, de asemenea, sisteme avansate de comunicații costiere, va monta senzori meteo și va integra un modul specializat pentru căutare, salvare și răspuns în cazul unui incident de poluare.
“În cazul în care detectează pe radar o navă care nu are transborderul pornit, asta înseamnă că nava respectivă prezintă un anumit grad de risc și atunci sunt alertate Garda de Coastă și celelalte structuri”, a afirmat managerul de proiect Silviu Apostol.