19 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăExterneSUA: O judecătoare din Illinois a ordonat scoaterea lui Donald Trump de...

SUA: O judecătoare din Illinois a ordonat scoaterea lui Donald Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile primare republicane

Articole Similare

O judecătoare din Illinois l-a declarat miercuri ineligibil pe fostul preşedinte republican Donald Trump din cauza acţiunilor lui în timpul asaltului asupra Capitoliului şi a ordonat retragerea buletinelor de vot cu numele său din alegerile primare republicane din acest stat, informează joi AFP.

Această decizie, asemănătoare celor din statele Maine şi Colorado, intervine în timp ce Curtea Supremă majoritar conservatoare, vârf al puterii judiciare americane, urmează să decidă dacă acţiunile lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului, în 6 ianuarie 2021, îl fac ineligibil.

Şansele ca membrii Curţii Supreme să tranşeze problema în defavoarea fostului preşedinte sunt slabe, judecătorii dorind să evite cu orice preţ să lase loc unor suspiciuni privind o ingerinţă electorală, notează AFP.

Judecătoarea de Illinois Tracie Porter, o democrată, a declarat cu toate acestea, miercuri, că numele fostului preşedinte trebuie retras de pe buletine în timpul alegerilor primare republicane din acest stat, ce vor avea loc la 19 martie, „sau să se facă în aşa fel încât voturile exprimate în favoarea lui să fie suprimate”.

„Astăzi, o judecătoare democrată (…) din Illinois a îndepărtat în mod sumar Comisia Electorală a statului şi a contrazis deciziile anterioare a zeci de alte jurisdicţii federale şi ale altor state”, a criticat purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Donald Trump, Steven Cheung, declarând că va înainta apel împotriva deciziei.

Aceasta din urmă se bazează pe al 14-lea amendament al Constituţiei americane. Acest amendament exclude accesul la cele mai înalte funcţii publice pentru oricine a comis acte de „rebeliune” după depunerea jurământului de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul îi viza la acea vreme pe susţinătorii Confederaţiei sudiste învinse în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

Dintre cele circa 30 de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado şi Maine. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca şi Curtea Supremă să se pronunţe definitiv în această speţă. (Agerpres)

Parteneri

Salamul de Sibiu revine oficial în SUA

Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața...