În prezent, Parcul Plumbuita se confruntă cu deficiențe notabile, însă se pregătește să intre într-o nouă eră de reamenajare și modernizare. Prin achiziționarea a 4 hectare de teren adiacent, Primăria Sectorului 2 își propune să revitalizeze și să îmbunătățească spațiul verde.
Aspectul actual al Parcului Plumbuita, cunoscut de mulți locuitori ai Bucureștiului, lasă mult de dorit. De la băncile deteriorate până la drumurile pline de gropi și algele care acoperă suprafața lacului, sunt multe aspecte care necesită intervenție. În cadrul proiectului de modernizare, se planifică refacerea aleilor, înlocuirea băncilor uzate, instalarea unui sistem de irigații și achiziționarea unui utilaj specializat pentru curățarea apei și cosirea vegetației.
Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este vara anului 2024. Proiectarea este deja finalizată, iar autorizațiile finale sunt așteptate în curând.
În cadrul acestui proiect de reamenajare, terenul recent recuperat din parc (4 hectare) va fi integrat, fiind achiziționat la prețul de 4.325.000 de euro, adică 104,66 euro/mp. Parcul va fi transformat conform unei tematici sportive, cuprinzând diverse facilități și zone recreative: două terenuri de sport, teren de volei, mese de ping pong, zonă cu aparate de fitness, zonă de calisthenics, skate park, locuri de joacă, zone de picnic cu foișor.
În plus, în cadrul proiectului, vor fi adăugate noi facilități recreative, precum piste de alergat și de biciclete, care vor fi conectate cu o viitoare pistă planificată de către Primăria Sectorului 2, ce urmează să se întindă de-a lungul salbei de lacuri.
Parcul Plumbuita I va fi extins cu patru noi zone de joacă, dotate cu facilități precum două tiroliene și un traseu de echilibristică, inclusiv echipamente adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În cadrul Parcului Plumbuita II, vor fi amenajate hamace și șezlonguri, oferind vizitatorilor o oază relaxantă în mijlocul naturii.
Recuperarea și extinderea parcului sunt parte a eforturilor de creștere a spațiului verde. Primăria Sectorului 2 și-a asumat acest obiectiv în cadrul inițiativei „Misiunea 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030”, lansată de Comisia Europeană.